#Zastitite se od prevara na internetu

Zastitite se od prevara na internetu
Internet prevare
Prodaja na internetu je u velikom jeku,  kako na facebook stranicama tako i u grupama gde se odvijaju. Mozete naci sve od igracke do lokomotive, novo, staro a ocuvano, napravljene domace radinosti. Bukvalno sve sto mozete zamisliti sad je na klik od vas. I tu se najvise javljaju prevare na internetu,  lakoverni nastradaju od nekolicine.




Kada pronadjete proizvod koji vam se svidja, prodaja se odvija tako sto kontaktirate prodavca putem poruke. Raspitate se o stanju, karakteristike i vreme dostave.
Ukoliko vam ponuda odgovara,  ostavite vase podatke radi dostave, kada to uradite samim tim ste sklopili dogovor da vam se posalje zeljena roba.


Nacin placanja odredjuje prodavac, mozete platiti  pouzecem kad stigne proizvod, tj. uplatite na licu mesta. Prodavac naglasi ako on snosi troskove ptt.  Neko cak i trazi novac unapred, zbog sigurnosti preuzimanja paketa, da ne bi doslo do vracanja istog i samim tim prodavac morao da plati dupli ptt.

Ukoliko ste prodavac vasu posiljku mozete pratiti na track&trace gde ukucate PE broj RS i videcete gde se trenutno nalazi vasa roba.



Ima kupaca koji poruce proizvod,  stigne im na kucnu adresu ili u posti,  te isti odbiju da prime i tako se vrati prodavcu.  Prodavac je na gubitku jer mora tako da plati dupli ptt. Neki od prodavaca su ostavljali svoju robu u postu jer nisu imali da plate ptt, jer neozbiljni kupci su ih na taj nacin stavljali na nepotrebni trosak. Javljali su se i kupci koji rezervisu robu,  da im se cuva do odredjenog datuma,  prodavac ispostuje,   dok taj isti kupac odustane od kupovine uz navedene izgovore i prodavac izvisi, i ako je mogao prodati nekome drugom robu. Nemojte porucivati robu ukoliko niste u mogicnosti da ispostujete,  tako samo trosite vreme prodavcu, a svi znamo da je vreme novac.



S druge strane vi ne mozete biti sigurni da li ce te dobiti to sto ste porucili, to vam je mac sa dve ostrice. Kada vam stigne roba mozete ispred kurira otvoriti paket i proveriti sadrzaj,  ukoliko je sve u redu,  platite ako to vec niste ucinili ranije i preuzmete.  Ako niste dobili ono sto ste porucili mozete na licu mesta ispred kurira slikati paket odbiti prijem i novac ce vam biti vracen u ovom slucaju. Ukoliko ste  uplatili novac ranije,  kontaktirajte prodavca, kako bi nasli zajednicki dogovor.  U slucaju da odbija saradnju,  mozete predati prijavu u policiji gde ce oni preuzeti slucaj.

Evo jednog primera internet prevare:

Gospodin je video oglas -NA PRODAJU LAPTOP- u jednoj grupi. Procitao karakteristike, slika je bila uz objavu da se vidi kako izgleda laptop. Kontaktirao prodavca, poslao podatke i nakon nekoliko dana stigla mu je posiljka. Kada je covek otvorio paket unutra se nalazio crep.


Zastitite se od prevare na internetu!!! 

 

Zastitite se od internet prevare, uz nekoliko saveta:

- Zatrazite od prodavca da vam uslika proizvod iz vise uglova,  kako bi ste bili sigurni da je on ima kod sebe,
- Ako ima neka ostecenja to sto kupujete, Prodavac je obavezan da navede i uslika,
- Ukoliko kupujete neki aparat obavezno trazite da vam snimi video kako radi,
- Prilikom uplate novca ranije raspitajte se za njegove saradnje,
- Raspitajte se za prodavca u cb grupe, ako ima vise od 10 uspesnih saradnji, sa pozitivnim utiscima, mozete saradjivati.
- Nikako ne saradjujte sa prodavcem koji ima negativne utiske,
- Ukolko se desi da nije stiglo ono sto je poruceno, obavestite prodavca i zamolite da regulise.
- Ako ne zeli da saradjuje objavite u Cb grupu, tu morate navesti sve validne dokaze kako bi admini mogli da vam pomognu. oko 80% slucajeva se resi i novac se vrati nazad ostecenom.
-  I poslednja solucija je prijava u policiji.

RASITAJTE SE!!! RASPITAJTE SE!!! RASPITAJTE SE!!! RASPITAJTE SE!!!RASPITAJTE SE!!!

Zbog sve ucestalije prevare na internetu, osnovane su facebook grupe gde mozete da se raspitate za prodavce, pa cak i za kupce. Admini iz tih grupa izlaze u susret,  kako bi se prodaja obavila na najsigurniji nacin. Ako se desi da jedna strana bude ostecena, uz dokaze koje prilozite u cb grupe oni se postaraju da se nadoknadi svaki gubitak tako da svi budu ispostovani. Ako se desi da ne dodje do dogovora, onaj koji je ostetio stavlja se na crnu listu kao upozorenje i vise se ne saradjuje sa njim.
Iako mogu da se prave novi profili, admini sve isprate i znaju ko opet vara.jer da bi ste poslali ili primili nesto morate koristiti vase licne podatke... Tako da znate sve se prati....






Коментари

  1. Meni admin nista nije pomogao,stranica me blokirala,zvala sam br.posaljioca nece da se javi.vratila dam paket postexpresom ali posaljioc nece da preuzme paket zato sto nisam poslala aks expres om,jer oni ne dostavljaju kupcu pare od prodavca.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Kako napraviti ukrasnu kutiju za poklon